Bekkenløsning – hva nå?

Jeg har viet mine sider til et tema som opptar meg. Jeg har selv kronisk bekkenleddsyndrom/bekkenløsning, 18 år etter at det ble konstatert første gang.

I løpet av denne tiden har jeg prøvd mange alternativer i håp om å bli bedre. Det har vært en vei full av håp, vilje, smerter, utgifter, utholdenhet, opp- og ned- turer. Vil med mine sider prøve og formidle noen av mine erfaringer.

Da jeg fikk påvist bekkenløsning fikk jeg hefter med informasjon og råd. Der leste jeg om rullestol og trappeheis. Jeg følte jeg at dette ikke angikk meg. For så dårlig var jeg jo ikke. Jeg var jo egentlig sprek og aktiv. Min løsning var i stor grad å stå på, bite tennene sammen og holde ut.

Ingen kan med sikkerhet si at jeg ville vært bedre i dag om jeg hadde fulgt de rådene jeg nå selv prøver å formidle til andre, MEN en ting er helt sikkert: jeg ville hatt det bedre! En blir sliten, litt hissig og lei seg av å ha det vondt.
Ut fra det jeg har lest av informasjon, kan det se ut som om “flinke jenter” er overrepresentert blant de som lider av kronisk bekkenleddsyndrom. Dvs. har store plager selv 2 år etter siste svangerskap.

Mitt råd: Ta hensyn til smertene, stol på deg selv, sett grenser!

Jeg har lært mye gjennom årene og selv om jeg fortsatt er mye plaget med smerter og det er mange ting jeg ikke kan bli med på har jeg lært meg mestringsteknikker som gir meg høyere livskvalitet enn tidligere.

Jeg holder meg oppdatert på forskning og behandlingstilbud gjennom mitt medlemskap i LKB – Landsforeningen for Kvinner med Bekkenløsningsplager. Jeg anbefaler alle å melde seg inn der!
Gjennom LKB har jeg deltatt på konferanser og lært masse nyttig. Jeg har også møtt andre med samme utfordringer i hverdagen, det er så verdifullt. Utveksle erfaringer og tips, føle seg anerkjent og forstått er så godt.
Les mer om LKB: www.lkb.no

Håper du finner noe av interesse her. – Se menyen i toppen.

Ta vare på deg selv og lykke til!

Februar 2014

Bekkenleddsmerter og hypermobilitet.

Jeg har lenge stusset over at det virker som om mange av de med langvarige bekkenleddsmerter / kronisk bekkenleddsyndrom er hypermobile. Hypermobilitet er å ha «myke ledd», det er overbevegelighet i flere av kroppens ledd. Se egen faktaboks om hypermobilitet. Det kan være flere årsaker til hypermobilitet, men det kommer ofte av at bindevevet er mer elastisk enn hos andre. Det er ikke farlig å være hypermobil, men for noen kan det gi noen utfordringer og smerter i leddene.

Ved et par anledninger har jeg der kvinner med bekkenleddsmerter er samlet spurt om de som har overbevegelige ledd kan rekke en arm i været. Min er faring er at nesten halvparten rekker opp armen. Det gir meg grunn til å unders på om det er noen sammenheng her. Så jeg har spurt fagpersoner jeg har møtt og lett etter sammenhenger og forskning på dette tema. Jeg har kikket i flere år uten å finne fakta om eller artikler om en slik sammenheng mellom hypermobilitet og bekkenleddsmerter. Men, så dukket det opp et foredrag jeg var så heldig å få anledning til å delta på. Det var et foredrag med Anne Lindgren, hun har en studie om emnet. Anne Lindgren er en svensk fysioterapeut og forskeren ved universitet i Uppsala.

Operasjon av bekkenledd

Mange av oss med langvarige bekkenløsning med plager og smerter i/og rundt bekkenleddet har vel drømt om en « quick fix». Og ikke få av oss har vel fått spørsmålet: «kan du ikke operere»? Her har vi prøvd å samle litt oppdatert informasjon om operasjon av bekkenledd.

I skrivende stund er det ikke noe tilbud om å operere bekkenleddet pga bekkenløsning og bekkenleddsmerter i Norge. Operasjon er noe en sjelden gjennomfører og all annen behandling skal være prøvd først. I 2009 startet en studie på operasjon av bekkenledd, men sluttrapporten er ikke ferdig. Det vi vet er at alle hadde noe effekt av operasjonen og fikk høyere livskvalitet og aktivitetsnivå. Noen ble betydelig bedre, mens andre hadde bare litt effekt. Dessverre ga operasjonsmetoden en del uheldige komplikasjoner som ga de det gjaldt mye problemer. LKB har kontakt med Thomas Kibsgård som hadde ansvar for studien og kommer med omtale av studien når analysene er ferdige.

GI FORSKNING TIL MØDRENE!

I Norge ble det født 60 300 barn i 2012. Halvparten av alle gravide får bekkenleddsplager. Cirka en fjerdedel av alle gravide får så store smerter at de må søke medisinsk hjelp. Kvinnene deles i tre grupper hvor de som rammes hardest har vedvarende og sterke plager som forårsaker langvarig arbeidsuførhet. Forskning kan både hjelpe til å forebygge bekkenleddsplager for de som er i risikosonen og hjelpe de som er rammet til å få bedre behandlinger og en økt livskvalitet. Gravide kvinner rammes i ulik grad, akkurat slik som din mor, kone, søster, datter eller venninne har eller vil oppleve det i sitt svangerskap.

Bekkenleddsmerter og ferie?

Det er like viktig å veksle mellom aktivitet og hvile i ferien som i hverdagen, men ikke alltid like lett å gjennomføre. Ferietid kan være en ekstra utfordring når en sliter med helseplager. En vil gjerne ha gode opplevelser med familien, reise bort, få besøk og være sammen med familie og venner.

Se mine Instagram bilder

Ny informasjonsbrosjyre fra LKB

LKB har laget en ny flott informasjonsbrosjyre.

Les den her: LKB Informasjonsbrosjyre

Kronisk Bekkenleddsyndrom

Følges av 7 medlemmer.

Jeg fikk smerter i bekkenleddet under mitt første svangerskap i 1996. Jeg har lært meg en del siden den gangen, kanskje kan du ha nytte av å lese om mine erfaringer?

Les god informasjon i LKBs nye informasjonsbrosjyre. Mer om sonen

Origo Kronisk Bekkenleddsyndrom er en sone på Origo. Les mer

Bli medlem i LKB!

Annonse